onsdag 24 mars 2010

Fransk löksoppa med toast och chevrecreme

Tog ut svängarna ordentligt och adderade morot till löksoppan...
fransk_loksoppa_toast.jpg
Löksoppa
gul lök
charlottenlök
socker
morot
vitt vin
grönsaksbuljong
torkad timjan

Strimla löken och svetta i en kastrull med smör. Pudra över lite socker och låt karamellisera. Skär moroten i fina kuber och vänd ner i grytan. Slå på vinet och låt koka in något. Tillsätt timjan och buljongen, koka tills löken är mjuk och fin.

Toast
en skiva gott vitt bröd
en kraftig ost, t ex västerbotten

Chévrecréme
chévreost
egenslagen majonnäs
vatten

Mixa chevreost och majonnäs till en slät creme. Tunna ut med vatten så den blir åt det rinnigare hållet.

torsdag 18 mars 2010

Oxfilé med rotselleripuré, bryntsmörslungade linser och knaprig lök

En fredagsklassiker, oxfilé med tillbehör.
oxfile_rotselleripure_bryntalinser.jpg
Oxfilé med rotselleripuré, bryntsmörslungade linser och knaprig lök
oxfilé
färsk timjan
rotselleri
creme fraiche
linser, typ puy, beluga etc.
smör
charlottenlök
socker

Salta och peppra köttet ordentligt, bryn köttet på alla sidor och lägg ner en rejäl bukett timjan samt en klick smör. Skeda över timjanssmöret och ställ sedan in i ugnen och låt i gå i 125 gradig ugn tills innertemperaturen är cirka 55-58 grader. Låt köttet vila invirat i smörpapper minst en kvart innan servering.

Skär rotsellerin i mindre bitar och koka mjuk. Häll av vattnet och mixa med creme fraiche till pureig konsistens och smaka av med salt och peppar. Koka linserna så de har lite kärna kvar. Skär löken i strimlor och fräs i mycket olja, slå sedan på socker och låt det karamellisera. Häll av på hushållspapper.
Smält smöret i en stekpanna och låt det bli brynt, slå på linserna och skaka om pannan ett par gånger så det brynta smöret täcker ordentligt. Arrangera som på bilden.

söndag 14 mars 2010

Fisksoppa med dijonmajonnäs

En variant på klassisk fisksoppa.
fisksoppa.jpg
Fisksoppa
charlottenlök
rotselleri
morot
vitt vin
fiskbuljong + vatten
tomat + ev. tomatpuré
saffran
matlagningsgrädde
purjolök
torsk
kräftstjärtar

egenslagen majonnäs med extra mycket dijonsenap

Hacka charlottenlöken och svetta i en gryta. Skär moroten och rotsellerin i fina kuber, fräs med löken. Slå på en skvätt vitt vin och låt koka in något. Grovhacka tomaten och vänd ner i grytan, häll på fiskbuljongen och låt sjuda tills grönsakerna börja mjukna något men fortfarande har krispighet. Slå på matlagningsgrädde och saffran, smaka av med salt och peppar. Vänd ner den skivade purjolöken och torsken och värm försiktigt tills fisken känns klar. Vänd slutligen ner kräftstjärtarna och servera med dijonmajonnäsen och rostat surdegsbröd.

måndag 8 mars 2010

Sveriges bästa restaurang 2010

Det blev en spännande eftermiddag idag med ett besök på White Guide's gala 2010. Hela journalistkåren var samlad tillsammans med väldigt många kockar, leverantörer och annat löst folk (som mig själv). Flera spännande inslag under galan med Reneé från Noma som dök upp men blundern var helt klart Monika Ahlbergs försök att ta över showen och lyckades med konststycket att avslöja vinnaren innan videosnutten med nomineringar hade rullat - proffsigt...

Min favoritkrog Oaxen fick pris för bästa serviceupplevelse och PM & Vänner vann med bästa matupplevelse - så ett besök måste planeras under året. Tips på hotell i Växjö? Just det ja, årets bästa restaurang blev Operakällaren så det är bara att gratulera Victoria och Daniel till bra val av bröllopsmat.

Over and out - och hoppas jag får en egen biljett nästa år så jag slipper planka ;-)

Fläskrilette

flaskrilette.jpg
Fläskrilette
fläsklägg
lök
blandade rotfrukter
stjärnanis
lagerblad
timjan
hel peppar
vin
vatten

Koka samtliga ingredienser ett par timmar tills köttet faller isär. Sila av buljongen och spar. Rensa läggen på köttet och riv ner köttet med fingrarna i en bunke. Häll på en skvätt av buljongen och rör runt med en slev, fyll på med buljong till en härligt krämig och trådig konsistens har uppnåtts. Smaka av med salt och peppar. Fyll glasburkar med köttet och fiska upp fettet som har samlats i buljongbunken och skeda över ett lock. Ställ kallt.

Njut med gott rostad bröd, cornichons, syltade kantareller och eventuellt en liten klick dijonsenap.