onsdag 15 juli 2009

Rå lax / soyaemulsion & pankolaxkub / wasabicreme

lax_m_soyaemulsion_pankolaxkub.jpg
rå lax (jag använde salmalax), skuren i tunna skivor
färska örter, t ex dill och citronmeliss

Plocka örterna och forma till små örtsalladsbollar.

Soyaemulsion
1 äggula
1,5 msk japansk soyasås
2 dl matolja

Vispa ihop äggulan och soyasåsen. Tillsätt oljan under kraftig vispning, droppvis och sen stötvis något mer.

Pankolaxkub
två små kuber lax per person
äggvita
panko (japanskt ströbröd)
rapsolja

Vispa äggvitan lätt och doppa laxkuberna. Rulla i panko och fritera kvickt i het olja. Det får gärna finnas en rejäl rå kärna i mitten.

Wasabicreme
wasabi
creme fraiche
salt & peppar

Rör ihop wasabi och creme fraiche. Smaka av med salt & peppar.

3 kommentarer:

Mathias Nordgren sa...

Nytt fotomanér, snyggt! ...Och gott så klart. Fryser du laxen innan du gör sashimi på den ?

Mats Tellving sa...

Vad är ditt tips om man ska köpa lax till sashimi. Var gör man det?

the foodie sthlm sa...

Jag har köpt Salmalax som är någon ny typ av lax där den fileas/packas inom 4h efter "slakt".

Den snabba hanteringen ska tydligen göra att det inte bildas så mycket bakterier och således behöver man inte frysa den.

Jag köpte den på Daglivs vid fridhemsplan.